Kod Kapsamı

“Kod kapsamı” (code coverage), yazılım geliştirme sürecinde kullanılan bir metrik veya ölçüdür. Bu metrik, yazılımın ne kadarının test edildiğini ve test edilmeyen kod parçalarının neler olduğunu belirlemek için kullanılır. Kod kapsamı, yazılımın test kalitesini ve güvenilirliğini değerlendirmek için önemlidir.

Kod kapsamı, aşağıdaki üç temel türde ölçülebilir:

Satır Kapsamı (Line Coverage): Bu metrik, yazılımın kaynak kodundaki her bir satırın ne kadarının test edildiğini ölçer. Her test edilen satır kodunun, satır kapsamı içinde sayılmasını gerektirir.

Branş Kapsamı (Branch Coverage): Branş kapsamı, yazılımın kontrol akışında meydana gelen farklı yolları izler. Bu metrik, özellikle karar yapıları gibi koşullu ifadelerin farklı yollarını içerir. Bir kontrol akışı içindeki tüm koşullu ifadelerin ve dalların ne kadarının test edildiğini ölçer.

Konum Kapsamı (Statement Coverage): Konum kapsamı, her bir kod bloğunun ne kadarının test edildiğini ölçer. Bir kod bloğu, belirli bir işlevi veya işlemi gerçekleştiren kod parçasını ifade eder. Konum kapsamı, her bir kod bloğunun kaçının test edildiğini hesaplar.

Kod kapsamı, yazılım geliştiricilerinin test süreçlerini yönlendirmelerine ve eksik veya test edilmemiş kod parçalarını tespit etmelerine yardımcı olur. Düşük bir kod kapsamı, yazılımın test edilmemiş veya eksik kod parçalarının bulunabileceği anlamına gelir ve bu da potansiyel hataların gizlenmesine neden olabilir. Yüksek bir kod kapsamı, yazılımın daha iyi test edildiği ve daha güvenilir olduğu anlamına gelir.

Kod kapsamı ayrıca test otomasyonu süreçlerinde de kullanılır. Test senaryoları ve test vakaları oluşturulurken, bu senaryoların ve vakaların hangi kod parçalarını kapsadığı belirlenir. Bu sayede eksik veya test edilmemiş kod parçaları belirlenir ve bu parçalar daha fazla test edilmek üzere planlanır.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *